09joulu/17

Uskalla epäonnistua

Mestariteoksen syntyyn tarvitaan valtava määrä ‘epäonnistumisia’, joskus jopa tuhansia: esimerkiksi Dysonilla oli yli 5000 epäonnistunutta prototyyppiä ennen kuin valmis pölyimuri oli markkinoilla. Pixarin Ed Catmull sanoo, että kaikki heidän elokuvansa ovat huonoja prosessin alkuvaiheessa.

 

Älä tuomitse itseäsi, uskalla epäonnistua ja ota missioksesi oppia epäonnistumisista – se on tie onnistumiseen!

 

Tällainen ajattelu ei ainoastaan synnytä parempia lopputuloksia vaan on myös inhimillisempi ajattelumalli omasta itsestään. Liian vahva itsekritiikki on ihmisen pahin vihollinen.

Kuten Andrew Stanton (Elokuvan Nemo ohjaaja) sanoo:

”Pyri epäonnistumiseen mahdollisimman pian, älä pelkää sitä”

 

Me näemme liian usein ainoastaan lopputuloksia, emme prototyyppejä. Usein he, jotka luovat useita prototyyppejä, tekevät enemmän virheitä ja epäonnistuvat, mutta tärkeintä on ottaa ne oppimistapahtumina.

 

Lopputulemana voisi sanoa, että

epäonnistumisia ei ole olemassa, on ainoastaan moninaisia ja vaihtelevia askeleita erinomaiseen lopputulokseen.

Lisää ajatuksia asiasta http://www.bbc.com/news/magazine-34775411

21syys/15

Työretriitissä keskitytään omaan tekemiseen

Pomodoro -työretriitissä työskennellään ryhmässä 25 minuutin jaksoissa. Kun retriitissä on selkeästi sovitut säännöt, muodostuu työnteosta keskittynyttä ja intensiivistä.

Työskentelin yhden päivän Pomodoro –työretriitissä viidentoista, minulle tuntemattoman ihmisen kanssa, samassa tilassa. Jokainen työskenteli omien projektien, työtehtävien parissa.

Vain muutama pieni sääntö
Säännöt pomodorolle olivat lyhyet selkeät: puhelimet ja tietokoneet äänettömälle eikä pomodoron aikana liikuta tai keskustella keskenään. Nämä säännöt tuovat osallistujille työrauhan, sillä tiedetään, ettei ulkoisia häiriötekijöitä ole.

Päivä koostui kymmenestä 25 minuutin mittaisesta pomodorosta, jota seurasi 5 minuutin tauko. Puolelta päivin kävimme yhdessä syömässä, jolloin tauko oli tunnin mittainen. Ryhmän vetäjä käynnisti pomodoron alussa ajastimen, jonka jälkeen hiljaisuus valtasi tilan.

Keskittyminen ja läsnäolo
Jo ensimmäinen pomodoro vei syvään keskittymisen tilaan, mikä jatkui läpi koko päivän. Tein niin intensiivisesti omia töitäni, että joka kerta, kun ajastin helähti soimaan, olin kertakaikkisen hämmästynyt ajan kulusta. Sama toistui muilla osallistujilla.

Pomodoron aikana kaikki ikään kuin hävisi ympäriltäni. Läsnäolo itselle ja omalle työnteolle oli huikea. Kun viisitoista ihmistä keskittyy johonkin hiljaisuudessa, tilaan muodostuu ikään kuin yhteinen syventymisen voima. Tämä puolestaan lisää omaa keskittymistä.

Oman ajankäytön huomaaminen
Itse kukinhan kokee aikaa omalla tavallaan. Joillekin 25 minuuttia voi olla pitkä, erityisesti, kun pomodorossa tiedetään, ettei sinä aikana ole tarkoitus nousta ylös eikä keskustella. Jo ensimmäisen pomodoro humahti hetkessä ohi, mitä yhteisesti hämmästelimme ryhmässä. Muutaman 25-minuuttisen jälkeen ajantaju asettui uomiinsa ja työtahtiin tottui.

Pomodorossa suositellaan päivän alkuun tehtäväksi työlista, jonka toteutumista seurataan päivän aikana. Siihen merkitään lopuksi, montako pomodoroa kuhunkin tehtävään kului. Vähintäänkin jokaisen pomodoron alussa kannattaa sanoa ääneen tai hiljaa itsekseen, mitä seuraavan 25-minuuttisen aikana tekee.

Itsekin hämmästyin tiettyjen tehtävieni kanssa, miten paljon aikaa menikään. Olin ajatellut, että erään tekstin puhtaaksikirjoittamiseen kuluu yksi pomodoro ja huomasin käyttäneeni siihen 2,5 pomodoroa. Ja muistuttaisin, että työskentely oli todella tehokasta.

Pomodoro on myös siis mainio menetelmä selvittää, kuinka paljon tarvitset aikaa tietynlaisten tehtävien tekemiseen.

Pomodoro ja työretriitti sopii monelle
Pomodoro –tekniikka sopii kaikille, jotka haluavat tai tarvitsevat työrauhaa.

Avokonttoreissa työskentelevät, joilla on koko ajan ympärillään hälyä, hyötyvät, sillä ulkoiset keskeytykset on säännelty. Kun saa rauhassa tehdä töitä, saa enemmän aikaiseksi.

Myös yksin työskentelevät, jotka haluavat silloin tällöin työskennellä yhdessä, hyötyvät työretriitistä. Silloin on osa jotain ryhmää ja tauot sujuvat mukavasti rupatellen.

Jos haluaa kirjoittaa kirjan, opinnäytetyön tai minkä tahansa projektin, joka edellyttää puhtaasti tekemistä, on pomodoro- työretriitti hyvä menetelmä. Kun on sovittu, että vietetään päivä yhdessä töitä tehden, ei sieltä kukaan kesken lähde.

Perussäännöt
1 Päätä tehtävä, jonka aiot tehdä
2 Aseta pomodoro-ajastin 25 minuuttiin (perinteinen)
3 Työskentele siihen saakka kunnes kello soi
4 Pidä lyhyt tauko (3-5 minuuttia)
5 Neljännen pomodorin jälkeen pidä pidempi tauko (15-30 min)

Pomodoro -tekniikka on Francesco Cirillon kehittämä tekniikka, jonka tarkoituksena on parantaa omaa ajankäyttöä työn teossa.

Cirillon mukaan pomodoro
– parantaa keskittymistä
– minimoi häiriötekijät
– lisää tietoisuutta omista päätöksistä
– lisää ja pidentää motivaatiota
– vahvistaa tavoitteiden saavuttamista
– jalostaa prosessia: sekä määrällistä että laadullista

15huhti/15

Kuusi vinkkiä hyvään vuorovaikutukseen

Vanhat opit ovat edelleen ajankohtaisia. Lukiessani kirjaa rakkaudesta, vastaani  tuli  amerikkalaisen ihmissuhde- ja esiintymistaitojen kouluttaja Dale Carnegien jo vuonna 1936 neuvot liikemiehille ’miten saada muut pitämään sinusta’. Lisäsin listaan vinkkejä omaa pohdintaasi varten. Vaikka olisi miten hyvä vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa, aina voi tulla paremmaksi. Siksi suosittelenkin, että kokeilet näitä vinkkejä.

1. Ole aidosti kiinnostunut ihmisistä.
Aitous ja kiinnostus ovat yksilöllisiä enkä annakaan valmista vastausta sinulle. Sen sijaan pohdi mielessäsi
– Mitä aito kiinnostus toisia ihmisiä kohtaan sinulle tarkoittaa?

2. Hymyile. Kokeile Elastisen hymyä
Hymyile niin, ettei kenellekään jää epäselväksi, että hymyilet. Anna hymyn loistaa myös silmistäsi.
Hyvän hymyilyn vireen löytämiseksi, kokeile olla Elastinen, hetken aikaa. Ota Elastisen hymy silmiisi, venytä suunpielet niin pitkälle kohti korvia kuin saat ja lopuksi raota huulia niin, että koko suu hymyilee.
Sen lisäksi, että tämä ilahduttaa muita, tulee itselle todella hyvä fiilis.

3. Muista, että ihmisen nimi on hänelle suloisin ja tärkein ääni, missä kielessä tahansa.
Kun kohtaat uuden ihmisen, tarkista, että nimi tuli oikein. Tapaamisen päätteeksi toista nimi ’Marianne, olipa mukava tavata’.
Meillä kaikilla on erialisia nimien muistisääntöjä. Miten sinä painat nimet mieleesi ja muistat ne?

4. Ole hyvä kuuntelija. Rohkaise muita puhumaan itsestään.
Anna toiselle mahdollisuus puhua. Osoita, että haluat kuulla hänen tarinansa. Kannusta kertomaan lisää ja keskity kuuntelemaan.
Jos olet mielessäsi omissa maailmoissa, toinen kyllä huomaa sen, joten jätä ajatusruuhka taustalle.

5. Puhu niistä asioista, jotka kiinnostavat toista.
Unohda oma agenda. Jos keskustelukumppanisi ei oikeasti ole kiinnostunut prinsessakakun marsipaanikuorrutuksen tarkan koostumuksen merkityksestä, älä tarjoile sitä hänelle. Kerro se leivontakerhon ideaillassa.
Kun keskustelet toista kiinnostavista aiheista, jonkin ajan kuluttua huomaat, että ne aidosti kiinnostavat myös sinua. Yhteisen kanavan löydyttyä, hänkin kiinnostuu vastavuoroisesti kakuistasi.

6. Anna toiselle vaikutelma, että hän on tärkeä ja tee se aidosti.
Jos olet sovitussa tapaamisessa, kokouksessa tai vaikkapa juhlissa, olet jo etukäteen valinnut olla siellä. Silloin ihmiset, joita siellä  tapaat, ansaitsevat olla yhtä arvokkaita kuin sinä ja sitä myöten tuntea itsensä tärkeäksi.

02helmi/15

Saako duunista tykätä

Laskettelulomalla rinteessä vietetyn päivän jälkeen on kertakaikkisen uupunut ja silti on äärettömän iloinen ja energisoitunut. Sehän on ihan ok, eikö totta?Entä, saako työpäivän päätteeksi olla ihan puhki, ja silti äärimmäisen intoa täynnä hyvin sujuneesta projektista?
Kun puurtaa päivän, ihminen väsyy luonnollisesti.

’Työn imu ja työhyvinvoinnin edistäminen tarkoittaa sekä epäkohtiin puuttumista että voimavarojen tunnistamista, vahvistamista ja hyödyntämistä’, sanoi tutkija Jari Hakanen tammikuussa Suomen Coaching yhdistyksen tilaisuudessa.

Epäkohtiin on toistaiseksi puututtu herkemmin, sillä työntekijän uupuminen ja työtehon heikkeneminen vähentävät tuottavuutta. Puolestaan ne, jotka puurtavat hyvällä dravilla saavat entisestään töitä tehdäkseen. Saattaa syntyä tilanne, missä työholisoituu. Raja on aluksi hiuksen hieno.

’Rakastan mun duunia’
On niitäkin, jotka todella paljon tykkäävät työstään ja työnteosta, ja he jopa rakastavat sitä. Tässä tuttavani Johanneksen pohdinta:
‘Olen oppinut hyväksymään sen, että pidän työn tekemisestä hyvin paljon, itse asiassa rakastan työn tekoa kauheasti.
Työyhteisöni on kuin heimo, jossa olen välillä johtaja ja välillä rivikaveri. Yhdessä olemme enemmän kuin yksin, ja teen töitä yhteisen eteen. Saan joka aamu joukkueemme numerolapun rintaan, ja osaltani pyrin tekemään parhaani, jotta osumme maaliin: silloin olemme kaikki voittajia.’

Niin – hän ’joutui’ hyväksymään sen, että rakastaa työtään, sillä se ei ole yhteiskunnallisesti asia, joka yksiselitteisesti hyväksytään.

Kyllä, työstään saa pitää ja sitä saa jopa rakastaa. Työn imussa saa olla, ja se on jopa hyväksi koko omalle lähipiirille. Tärkeintä on tunnistaa, että on ’oikeanlaisessa työnimussa’ eikä alistuneena liiallisen työmäärän alle tai työholismin pauloissa.

Vastuu on itsellä
Jokainen on itse vastuussa omista ajatuksistaan, tunteistaan ja toiminnastaan. Sen pohjalta ihminen siis itse tuottaa oman sekä hyvin- että pahoinvointinsa. Omia tuntojaan kannattaa kuunnella. Jos siirryt miinuksen puolelle, ja erityisesti, jos pysyt siellä pitkään, pitäisi herätyskellojen soida.
Tästä lisää Ajatuskaivoksen blogissa viime syksyltä ’Vastuu omista tunnelmista’. 

Tutkimuksista toteutukseen
On positiivista, että todellista työn imua on tutkittu. Jari Hakasen ja hänen tutkijakollegiumin pitkäaikaisen Työn imu –tutkimuksen tulokset osoittavat myös sen, että työelämässä tarvitaan ongelmien syntymisen ehkäisemisen ja hoitamisen lisäksi myös ihmisten taitojen ja tunnelmien vahvistamista.

Kun työn määrää ei enää voi lisätä, on aika lisätä laatua. Tekemättömän työn kustannuksethan yksityissektorilla ovat miltei 5 miljardia euroa vuodessa, todettiin Terveystalon loppuraportissa vuonna 2014. Panostamalla henkiseen hyvinvointiin saadaan oikeanlainen imu aikaiseksi työyhteisössä, sairaspäivät vähenevät ja tuottavuus paranee.

Työn imusta ja työholismista   sekä työppöyden tunnistamisesta kirjoitettiin myös Helsingin Sanomissa 1. ja 2.2.

28tammi/15

Mitä teet, kun et tee?

Monesti, kun puhutaan asioiden etenemisestä haluttuun suuntaan tai johonkin muuhun kuin missä nyt ollaan, lähdetään ajattelemaan ’mitä tulisi ajatella ja tehdä’. Se on hyvä ja toimiva tapa. Joskin olen huomannut, ettei se  välttämättä jokaisen kohdalla toimikaan niin yksiselitteisesti.

Ei-tekemisen ajatus kristallisoitui muutama kuukausi sitten kävellessäni lomahotellin portaita ylös ja alas päivittäin useita kertoja. Alaspäin mentäessä aivoni muistuttivat jatkuvasti ’älä kaadu – ei kannata astua harhaan’.
Olen moneen otteeseen lukenut ja kuullut siitä, miten itselleen tulee puhua, ettei huomaamattaan tilaa itselleen tapahtumia negaation ja kiellon kautta. Tämä asia alkoi pohdituttamaan.

Tavoitteiden asetannassakin sanotaan, että niitä ei tehdä ei’n kautta, vaan porraskävelystäkin tulisi sanoa ’kävele turvallisesti ja katso tarkkaan, mihin astut’.

Entä jos se ei tunnu helpolta ajatukselta?

Tekemättömien lista
Ajatellaanpa vaikka projektia, jonka tulee valmistua tietyn aikataulun puitteissa, etkä koe, että etenet. Kun kaupan päälle vielä turhautuu, ei työ varmastikaan etene toivotulla tavalla.

Monesti olet jo määritellyt itsellesi perinteisen tavoitetyöskentelyn mukaisesti to-do –listaa. Nämä ja nämä asiat hoidetaan silloin ja silloin. Jotkin hoituvatkin helposti ja vaivattomasti.

Samanaikaisesti takaraivossa tykyttää tekemättömien asioiden lista, johon kuuluvat ne,
1)  jotka tiedät, että on tehtävä, ja jotka asteikolla 1-10 ovat korkeintaan kolmosessa,
2) ja ne, joita välttelet
3) ja ne, joiden olemassa olosta et tietoisesti tiedä, mutta tykytys kertoo, että ne ovat olemassa.

Keskitytään nyt viimeiseen kohtaan eli 3:een.

Kokeile
Yleisesti ottaenhan tiedät tarkalleen, mitä teet. Kuittaat tehtäviä tehdyksi listaltasi toinen toisensa jälkeen.
Entä, mitä jätät tekemättä? Mitä et tee, kun teet muita töitä?

Ajattele hetki jotain kesken olevaa projektiasi työssä tai kotona:
– Mitä et tee?
– Mitä et ajattele?
– Mitä et huomaa?
– Mitä unohdat?

Kirjoita vastuksesi paperille tai ruudulle. Tässä esimerkiksi vastauksia omasta projektistani:
En tee selkeää suunnitelmaa.
En ajattele kokonaisuutta.
En huomaa aikataulusta lipeämistä.
Unohdan muiden mukaan ottamisen.

Tässä tapahtuu se, mitä perinteisessä tavoiteasetannassa tavoitellaan, kun sanotaan ’Muotoile tavoitteesi positiivisesti, unohda ei’.
Kun vedämme ruksit tai viivan (ei) ei’n päälle (esim. En Tee selkeä suunnitelma),  saamme uudenlaisen tehtävälistan itsellemme. Se on mielekäs, koska näin olemme sallineet itsellemme myös negaation kautta tulevan ajattelun.

Ihminen on kokonaisuus, jossa on kaikenlaisia puolia. Mitä laajemmin sen itsessään ymmärtää, sitä miellyttävämpää itsensä kanssa on olla ja työskennellä.

 

13loka/14

Jatka – Lopeta – Kokeile

Liike-elämän menestyskirjailija Jim Collins esityksessään Nordic Business Forumissa 2014 kysyi mm.: ’What should be on your Stop Doing list?’ eli vapaasti käännettynä: ’Mitä asioita sinun Lopeta Näiden Asioiden Tekeminen –listalle kuuluu?’

Collins kehottaa sivuillaan tarkastelemaan listaa erityisesti vuoden vaihteessa, samalla, kun tekee uuden vuoden lupauksia tai suunnitelmia. Joskin mielestäni kysymyksen voi esittää itselleen useammin, vaikka viikoittain.

Oma versioni Lopeta –listan käytöstä sisältää myös Jatka – ja Kokeile –listat, ja on lyhykäisyydessään seuraavanlainen:

Palauta mieleen asia, jonka haluat saavuttaa, jota kohti haluat kulkea. Seuraavaksi mieti esimerkiksi viime viikkoa tai kuukautta. Pohdi:
– Mitä teit?
– Mitä ajattelit?
– Miten puhuit itsellesi?

Mikä toimi?
Mikä siinä, mitä teit, oli mukavaa ja jopa sytytti palon sisällesi? Erityisesti, kun intohimo vie ja tuntuu hyvältä, ollaan oikeilla jäljillä. Silloin myös sisäinen puhe kannustaa ja on hyväntahtoista.

Kirjaa näitä asioita Jatka –listallesi.

Mitä sellaista teit, joka EI vie sinua eteenpäin?
Kyllähän me kaikki olemme joskus tehneet sellaisia asioita, joista jälkeenpäin ajattelemme: ’Oliko tuo nyt kovinkaan tarpeellista tehdä?’ tai ’Jatkossa takuulla en enää tee noin!’

Erityisesti silloin, kun huomaa, ettei mennyt niin kuin Strömsö’ssä, on mahdollisuus muuttaa toimintatapojaan. Ärsyttävät ja toimimattomat asiat nostavat negatiiviset tunteet pintaan ja herättävät ajattelemaan lopettamista. Mitkä asiat eivät vieneet sinua haluamaasi suuntaan?

Kirjaa näitä asioita Lopeta –listallesi.

Muista myös se, että on olemassa myös mukavia asioita, jotka eivät vie sinua eteenpäin, kohti haluamaasi. Pohdi niiden kohdalla, kuuluvatko ne Jatka –listallesi vai kenties Lopeta –listalle.

Kokeile

Ajatteleminen on tärkeä asia näiden listojen laatimisessa, erityisesti negatiivinen ajatteleminen. Aamuruuhkassa voi helposti vetää itsensä kierroksille eteen tunkevista autoista, junassa tönivistä ihmisistä tai bussissa kailottavista kanssamatkustajista. Ehkä vähän väsyttääkin, eikä ihan aina ei pysty ajattelemaan positiivisesti tai edes neutraalisti kanssamatkustajista.

Teen liikenteessä hiljaisia ihmiskokeiluja, ja olen huomannut, että oma oloni tuntuu paremmalta. Kun pienikin ärsytys ruuhkassa kohottaa päätään, keskityn huomaamaan, mitä mukavaa kyseisessä ihmisessä on käyttäytymisestään huolimatta.

Päätin hiljan myös kokeilla kuuden tunnin yöunia aiemman melkein yhdeksän tunnin sijaan. Seurauksena nukuin syvemmin ja huomasin saavani enemmän aikaan, koska päivääni tuli enemmän tunteja. Kolmen tunnin lyhennys oli kuitenkin liikaa minulle ja väsähdin loppuviikosta. Nyt nukun keskimäärin 7,5 tuntia yössä.

Minkälaisia asioita sinä kirjaat Kokeile –listallesi?

06loka/14

YT:t koskettavat ihmisiä

YT-neuvottelut tuntuvat olevan arkipäivää – ainakin uutisissa. Mutta, ovatko YT:t arkea yksittäiselle ihmiselle, joka näihin neuvotteluihin joutuu? Omalle kohdalle osuva YT-ilmoitus on hyvin henkilökohtainen asia, vaikka olisi hyvinkin tietoinen meneillään olevasta työelämän myllerryksestä ja yleisestä taloudellisesta tilanteesta.

Henkilökohtaista
Riippumatta siitä, montako ihmistä samasta yrityksestä on YT:den piirissä, ihminen on yksin. Irtisanomisen uhka on henkilökohtainen. Vaikka yhteistoimintaneuvottelu koskisi parhaimmillaan tuhansia ihmisiä, kääntyy katse väistämättä omaan itseen ja omaan elämään.

Työhön, yleisesti ottaen, käytetään suuri osa hereilläoloajasta. Työ voi olla miellyttävää, ja silti, harva harrastaa työtä. Valtaosin työtä tehdään rahan takia, jolla turvataan ja toteutetaan monia yksityiselämän asioita asumisesta ja ruoasta lähtien aina monenlaisten unelmien toteuttamiseen.

YT-hetkessä elämä pysähtyy. Miten tästä selvitään? Kuka minä olen tämän kaiken keskellä?

Pitää olla markkinakelpoinen, hakea innostuneena töitä, kun samalla toinen puoli elämästä menee palasiksi. Epävarmuus lisääntyy ja lähtökohtaisesti mieli haluaa järjestystä ja tasapainoa.

Helpota oloa
Mitä sitten itse voi tehdä joutuessaan YT-uhan alle ja silloin, kun irtisanominen omalla kohdalla toteutuu.

On hyvä ymmärtää, että YT-tilanteessa työnantaja on joutunut tilanteeseen, missä sillä hetkellä on. YT-neuvottelu on pakkokeino yrityksellekin, ei tilanne ole kenellekään mukava. Irtisanominen tapahtuu rahan, yrityksen selviytymisen takia, ei siksi, että halutaan mielivaltaisesti päästä ihmisistä eroon.

Jätä lähtiessä hyvä mieli itsellesi ja muille. Lähde niin, että voit reilusti moikata, kun kadulla kohdataan tai voit parhaimmillaan jopa palata samaan yhtiöön takaisin töihin, jos tilanne muuttuu.

Hoida ne tehtävät, mitä on sinulla on tekemättä, siirrä tarvittavat asiat huolellisesti eteenpäin, älä jätä salaisuuksia, kertomattomia asioita, taaksesi. Muista, että sinä olet se, joka kantaa huonoa omaatuntoa, jos jätät asioita hoitamatta tai tekemättä.

Arvosta ja kannusta heitä, jotka jäävät talon. Heilläkin on kurja olo koko tilanteesta ja myös siitä, että he saavat jäädä. On vaikea iloita, kun tietää, että läheiselle työkaveri, kollegalle joutuu lähtemään ja ottamaan askeleen tuntemattomaan.

Tee sellaisia asioita, joista pidät. Ulkoile, tapaa ystäviä, katso elokuvia, lue tai kokoa vaikkapa pienoismalleja. Kun ajatus suuntautuu muihin asioihin, YT:t jäävät taka-alalle.

Kaikki se, mitä osaat, on sinussa tallessa. Kaikki se tieto, taito ja osaaminen, pysyvät sinussa edelleen, vielä senkin jälkeen, kun luovutat pois henkilöstökortin ja suljet oven viimeisen kerran. Olet saanut työtä tehdessä harjoittaa ja kehittää taitojasi, ja niitä voit edelleen käyttää, uudessakin työssä. Kaikki on tallessa.

Muista oma arvosi. Sinä olet edelleen arvokas ihminen. Jos kaikki riisutaan, sisin on tärkeintä. Olet edelleen sama, ihana ja arvokas ihminen kuin olit aiemminkin ennen ilmoitusta YT:istä. Perhe, läheiset ja ystävät välittävät sinusta ja rakastavat sinua edelleen yhtä paljon kuin ennen.

30syys/14

Vastuu omista tunnelmista

Asenne on se, joka ratkaisee, erityisesti silloin, kun olemme tilanteessa, missä Suomessa nyt ollaan: työtehtävien määrää per työntekijä ei juurikaan enää pystytä lisäämään. Mitä sitten voidaan lisätä? – Asennetta, joka on ihmiselle itselleen hyväksi sekä vastuuta omasta itsestä.

Helsingin Sanomien Työelämä-osiossa 29.9.kirjoitettiin brittiläisen Nic Marksin onnellisuustutkimusten tuloksia, missä innostus on noussut merkittäväksi teemaksi. Innostus lisää innovatiivisuutta ja vähentää sairauspoissaoloja.

Ympärillämme tapahtuu paljon asioita, jotka ovat ikäviä kuten esim. itäisen naapurimaamme tilanne pakotteineen tai Afrikkaa koetteleva Ebola-virus, saati sitten kotimaan viime aikojen useat YT-ilmoitukset irtisanomisineen. Kyse ei ole ympäristöstä, työyhteisöistä tai muiden tekemisistä vaan yksinkertaisesti siitä, miten asioihin suhtaudumme.

On ensisijaisesti itseään kohtaan mukavampaa, jos oma suhtautuminen on ns. positiivisella tai vähintään neutraalilla tolalla. Toki, asenne vaikuttaa läheisiin ihmisiin: perheeseen ja kollegoihin, ja yhteistyöstä tulee parhaimmillaan mukavampaa. Innostuneen ja mukavan ihmisen kanssa on miellyttävämpää viettää aikaa yhdessä tai työskennellä samassa työyhteisössä.

Kokeile itse
Omaa asennettaan ja suhtautumistaan voi muovata, ja itseen kannattaa tutustua yhä syvemmin. Mitä paremmin tuntee itsensä ja mitä rehellisempi itselleen on, sitä helpommaksi oma elämä muodostuu.

Olen itse saanut auttaa monia ihmisiä valmennuksella, coachingilla,  tutustumaan itseensä sekä omiin vaikuttimiinsa, ja mm. siten he ovat saaneet voimavaroja elämänsä erilaisiin tilanteisiin.

Muutama seikka on hyvä sisäistää.

Voit muuttaa vain itseäsi
Ainoa, jota voit muuttaa, on omaa itseäsi ja vain itseäsi. Muihin voi ehkä yrittää vaikuttaa, muttei muuttaa. On jokaisen oma asia, minkälainen itse haluaa olla. Minkälaista elämäsi onkaan, kun voit keskittyä itsesi kehittämiseen ja antaa muiden hoitaa oma tonttinsa!

Ota vastuu omista tunteistasi
Jokainen aikuinen on vastuussa omasta onnellisuudestaan, tyytyväisyydestään ja innostumisestaan. Itse asiassa, jokainen on vastuussa kaikista omista tunteistaan.
Huomaa, miten olo helpottuu, kun sinun ei tarvitse pohtia toisten tunnemaailman vaikuttumia, vaan voit havainnoida omia tuntemuksiasi.

Mitä mielessä liikkuu?
Kuulostele itseäsi ja ajatuksiasi muutaman päivän ajan.
– Minkälaisia ajatuksesi ovat? Onko niistä sinulle enemmän hyötyä vai haittaa?
Jos huomaat sellaisia ajatuksia, jotka eivät ole sinusta miellyttäviä, mieti, miten voisit ajatella toisin?

Yhtälailla huomaa, minkälaisia tunteita sinulla on
– Oletko enemmän plussan vai miinuksen puolella? Millä nimellä kutsut tunteitasi?
Jos tässä huomaat, että päiväsi mittaan tulevat tunteet vievät enemmän energiaa kuin antavat, pohdi, mihin suuntaat jatkossa energiaasi.

Voit halutessasi kirjata näitä asioita paperille, jotta sinun on helpompi myöhemmin käydä läpi tämä pieni itseensä tutustumisharjoitus.

Kuulosteleminen ja huomaaminen tuovat asioita itsellesi näkyväksi,  ja siitä on hyvä alkaa matka omaan itseen ja ehkäpä astetta helpompaan elämään.

 

23syys/14

Mihin keskityt?

Kun ikäviä uutisia tulee monesta suunnasta, suuntaan silloin erityisesti omat ajatukseni niihin hyviin asioihin, joita ympärillä on joka tapauksessa ja joka päivä. Kysyn usein myös asiakkailtani kysymyksiä, joilla hekin näkevät myös mahdollisuuksia toimimattomien asioiden tilalla.

Näinä päivinä, kun meille tarjoillaan kuin buffet-pöydästä uutisia lamasta ja talouden kurjuudesta lukuisista eri näkökulmista, kannattaa kiinnittää huomiota siihen, mihin itse keskittyy ja kiinnittää huomionsa. Uutisia voi lukea ja kuunnella pysyäkseen kartalla siitä, mitä tapahtuu, mutta synkimmät tarinat voi ja kannattaa jättää omaan arvoonsa, itsensä ulkopuolelle.

Harmillista tuollaisessa uutisoinnissa, on se, että jollain aikavälillä, ihmisistä saattaa tulla varovaisia, jolloin kierre taloudessa on valmis. Sen sijaan, että tekee kunnolla ja täysipainoisesti, alkaa itsekin toimimaan varovaisesti, puolella teholla.

Kyse ei liene se, että ihmisiä halutaan tietoisesti masentaa, vaan halutaan yksinkertaisesti kertoa, missä mennään. Mutta, milloin olet viime aikoina kuullut aidosti hyviä uutisia valtakunnan tiedotusvälineistä?

Onneksi on yhteistäkin iloa
Ei siis liene ihme, että television ’Tanssii tähtien kanssa’ ja ’Vain elämää’ ovat niin suosittuja ohjelmia. Ovathan ne ehdottomasti vastapainoa uutisoinnille. Ainakin ne tuovat tunteita, iloa ja valoa elämään. Katsojaluvut, Twitter-fiidit ja Facebook-kirjoitukset kertovat omaa kieltään ihmisten tarpeesta saada julkisesta tarjonnasta muutakin kuin alavireisiä uutisia. ’Vain elämää’ –sarjan ensimmäinen jaksohan keräsi ohjelma ajan, sillä hetkellä, eniten twiittejä koko maailmassa!

Onneksi on myös olemassa ihmisiä (ja heitä on lisääntyvissä määrin), jotka haluavat nähdä hyviä ja toimivia asioita ympäristössään. Nautin näiden ihmisten seurasta suunnattomasti. Silloin tuntuu, että aivotkin saavat levätä, kun ei tarvitse joka toisen lauseen kohdalla hakea negaatioille vastakohtia.

Muutama kysymys pohdittavaksi ja vastattavaksi
– Mihin sinä keskityt?
– Minkälaisia asioita huomaat itsessäsi ja ympäristössäsi?
– Palvelevatko ajatuksesi hyvinvointiasi?

Jos huomaat pohtivasi epäkohtia, kokeile huomion siirtämistä niihin asioihin, jotka toimivat ja edistävät yrittäjyyttäsi. Epäkohdillakin on aikansa ja paikkansa: erityisesti silloin, kun niistä otetaan opiksi ja edetään entistä selkeämpien ajatusten kera.

– Minkälaista ajattelusi onkaan silloin, kun keskityt onnistumiseen?
– Mitä silloin huomaat itsessäsi, ystävissäsi ja työpaikallasi?
– Mainitse ainakin kolme asiaa, jotka elämässäsi ovat juuri nyt hyvin ja toimivat haluamallasi tavalla.

Vastaa edellä oleviin kysymyksiin ja niihin ja unohda se ’mutta’. ….. onhan näitä, mutta…… Kaikesta huolimatta, onnistumisia ja hyviä asioita on elämässä monella taholla joka päivä. Ne tarvitsee vain huomata.