YT:t koskettavat ihmisiä

YT-neuvottelut tuntuvat olevan arkipäivää – ainakin uutisissa. Mutta, ovatko YT:t arkea yksittäiselle ihmiselle, joka näihin neuvotteluihin joutuu? Omalle kohdalle osuva YT-ilmoitus on hyvin henkilökohtainen asia, vaikka olisi hyvinkin tietoinen meneillään olevasta työelämän myllerryksestä ja yleisestä taloudellisesta tilanteesta.

Henkilökohtaista
Riippumatta siitä, montako ihmistä samasta yrityksestä on YT:den piirissä, ihminen on yksin. Irtisanomisen uhka on henkilökohtainen. Vaikka yhteistoimintaneuvottelu koskisi parhaimmillaan tuhansia ihmisiä, kääntyy katse väistämättä omaan itseen ja omaan elämään.

Työhön, yleisesti ottaen, käytetään suuri osa hereilläoloajasta. Työ voi olla miellyttävää, ja silti, harva harrastaa työtä. Valtaosin työtä tehdään rahan takia, jolla turvataan ja toteutetaan monia yksityiselämän asioita asumisesta ja ruoasta lähtien aina monenlaisten unelmien toteuttamiseen.

YT-hetkessä elämä pysähtyy. Miten tästä selvitään? Kuka minä olen tämän kaiken keskellä?

Pitää olla markkinakelpoinen, hakea innostuneena töitä, kun samalla toinen puoli elämästä menee palasiksi. Epävarmuus lisääntyy ja lähtökohtaisesti mieli haluaa järjestystä ja tasapainoa.

Helpota oloa
Mitä sitten itse voi tehdä joutuessaan YT-uhan alle ja silloin, kun irtisanominen omalla kohdalla toteutuu.

On hyvä ymmärtää, että YT-tilanteessa työnantaja on joutunut tilanteeseen, missä sillä hetkellä on. YT-neuvottelu on pakkokeino yrityksellekin, ei tilanne ole kenellekään mukava. Irtisanominen tapahtuu rahan, yrityksen selviytymisen takia, ei siksi, että halutaan mielivaltaisesti päästä ihmisistä eroon.

Jätä lähtiessä hyvä mieli itsellesi ja muille. Lähde niin, että voit reilusti moikata, kun kadulla kohdataan tai voit parhaimmillaan jopa palata samaan yhtiöön takaisin töihin, jos tilanne muuttuu.

Hoida ne tehtävät, mitä on sinulla on tekemättä, siirrä tarvittavat asiat huolellisesti eteenpäin, älä jätä salaisuuksia, kertomattomia asioita, taaksesi. Muista, että sinä olet se, joka kantaa huonoa omaatuntoa, jos jätät asioita hoitamatta tai tekemättä.

Arvosta ja kannusta heitä, jotka jäävät talon. Heilläkin on kurja olo koko tilanteesta ja myös siitä, että he saavat jäädä. On vaikea iloita, kun tietää, että läheiselle työkaveri, kollegalle joutuu lähtemään ja ottamaan askeleen tuntemattomaan.

Tee sellaisia asioita, joista pidät. Ulkoile, tapaa ystäviä, katso elokuvia, lue tai kokoa vaikkapa pienoismalleja. Kun ajatus suuntautuu muihin asioihin, YT:t jäävät taka-alalle.

Kaikki se, mitä osaat, on sinussa tallessa. Kaikki se tieto, taito ja osaaminen, pysyvät sinussa edelleen, vielä senkin jälkeen, kun luovutat pois henkilöstökortin ja suljet oven viimeisen kerran. Olet saanut työtä tehdessä harjoittaa ja kehittää taitojasi, ja niitä voit edelleen käyttää, uudessakin työssä. Kaikki on tallessa.

Muista oma arvosi. Sinä olet edelleen arvokas ihminen. Jos kaikki riisutaan, sisin on tärkeintä. Olet edelleen sama, ihana ja arvokas ihminen kuin olit aiemminkin ennen ilmoitusta YT:istä. Perhe, läheiset ja ystävät välittävät sinusta ja rakastavat sinua edelleen yhtä paljon kuin ennen.