Kuusi vinkkiä hyvään vuorovaikutukseen

Vanhat opit ovat edelleen ajankohtaisia. Lukiessani kirjaa rakkaudesta, vastaani  tuli  amerikkalaisen ihmissuhde- ja esiintymistaitojen kouluttaja Dale Carnegien jo vuonna 1936 neuvot liikemiehille ’miten saada muut pitämään sinusta’. Lisäsin listaan vinkkejä omaa pohdintaasi varten. Vaikka olisi miten hyvä vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa, aina voi tulla paremmaksi. Siksi suosittelenkin, että kokeilet näitä vinkkejä.

1. Ole aidosti kiinnostunut ihmisistä.
Aitous ja kiinnostus ovat yksilöllisiä enkä annakaan valmista vastausta sinulle. Sen sijaan pohdi mielessäsi
– Mitä aito kiinnostus toisia ihmisiä kohtaan sinulle tarkoittaa?

2. Hymyile. Kokeile Elastisen hymyä
Hymyile niin, ettei kenellekään jää epäselväksi, että hymyilet. Anna hymyn loistaa myös silmistäsi.
Hyvän hymyilyn vireen löytämiseksi, kokeile olla Elastinen, hetken aikaa. Ota Elastisen hymy silmiisi, venytä suunpielet niin pitkälle kohti korvia kuin saat ja lopuksi raota huulia niin, että koko suu hymyilee.
Sen lisäksi, että tämä ilahduttaa muita, tulee itselle todella hyvä fiilis.

3. Muista, että ihmisen nimi on hänelle suloisin ja tärkein ääni, missä kielessä tahansa.
Kun kohtaat uuden ihmisen, tarkista, että nimi tuli oikein. Tapaamisen päätteeksi toista nimi ’Marianne, olipa mukava tavata’.
Meillä kaikilla on erialisia nimien muistisääntöjä. Miten sinä painat nimet mieleesi ja muistat ne?

4. Ole hyvä kuuntelija. Rohkaise muita puhumaan itsestään.
Anna toiselle mahdollisuus puhua. Osoita, että haluat kuulla hänen tarinansa. Kannusta kertomaan lisää ja keskity kuuntelemaan.
Jos olet mielessäsi omissa maailmoissa, toinen kyllä huomaa sen, joten jätä ajatusruuhka taustalle.

5. Puhu niistä asioista, jotka kiinnostavat toista.
Unohda oma agenda. Jos keskustelukumppanisi ei oikeasti ole kiinnostunut prinsessakakun marsipaanikuorrutuksen tarkan koostumuksen merkityksestä, älä tarjoile sitä hänelle. Kerro se leivontakerhon ideaillassa.
Kun keskustelet toista kiinnostavista aiheista, jonkin ajan kuluttua huomaat, että ne aidosti kiinnostavat myös sinua. Yhteisen kanavan löydyttyä, hänkin kiinnostuu vastavuoroisesti kakuistasi.

6. Anna toiselle vaikutelma, että hän on tärkeä ja tee se aidosti.
Jos olet sovitussa tapaamisessa, kokouksessa tai vaikkapa juhlissa, olet jo etukäteen valinnut olla siellä. Silloin ihmiset, joita siellä  tapaat, ansaitsevat olla yhtä arvokkaita kuin sinä ja sitä myöten tuntea itsensä tärkeäksi.